Όταν οι πρώτοι αγρότες περίπου το 1700 ξεκίνησαν την καλλιέργεια του καφέ δεν είχαν ιδέα πως θα τροφοδοτούσαν και θα μήνυαν τις επόμενες γενιές στο μαγικό κόσμο του «κόκκινου φασολιού» . Η Costa Rica γίνεται η πρώτη χώρα στη Κεντρική Αμερική στην βιομηχανοποίηση του καφέ αλλά και η πρώτη χωρά στην οποία το 1989 απαγόρευσαν την καλλιέργεια καφέ Robusta για να ενισχύσουν την ποιότητα του Arabica και να ενθαρρύνουν τους ντόπιους αγρότες να βελτιώσουν τις τεχνικές και κατακτήσουν την αρμόζουσα θέση στην παγκόσμια αγορά .
Από τις κορυφαίες περιοχές στη Costa Rica στην παραγωγή καφέ είναι η West Valley , Orosi , Guanacaste, Brunca, Turrialba, Tres Rios και Tarazzu .
Η περιοχή της Tarazzu προάγει ανώτερης ποιότητας premium καφέ Arabica και περίπου το 35 % της παραγωγής καφέ εξάγεται από την περιοχή Tarrazu .
Σε υψόμετρο 1200-1800 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας με τις πρέπουσες κλιματολογικές συνθήκες και το έφορο ηφαιστιογενές έδαφος απολαμβάνουμε εξαιρετικής ποιότητας καφέ με ολοκληρωμένο σώμα και λαμπερή οξύτητα .Τα κυρίαρχα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά είναι των εσπεριδοειδών , του βερίκοκο, του ροδάκινου και του αμυγδάλου .Η περίοδος της συγκομιδής γίνετε μεταξύ Δεκέμβρη έως και Οκτώβρη , οι ώριμοι καρποί συλλέγονται με το χέρι ( picking method) και η επεξεργασία που ακολουθείτε είναι η πλυμένη ή υγρή μέθοδος “washed ”.
Τα ώριμα κόκκινα κεράσια βυθίζονται σε δεξαμενές με νερό για να πλυθούν αλλά και για να γίνει η διαλογή από τους ελλαττωματικούς .Στο εσωτερικό των ελλαττωματικών κόκκων έχει δημιουργεί ένα κενό αέρος με αποτέλεσμα όταν βυθίζονται να επιπλέουν και εν συνεχεία να πετιούνται . Έπειτα μπαίνουν σε ειδικές μηχανές οι οποίες διαχωρίζουν το καρπό από τη σάρκα ( γνωστές ως Depulper) .Αφού γίνει ο διαχωρισμός ο καρπός βυθίζεται πάλι σε νερό (συνήθως μέχρι και τρείς φορές) και έπειτα απλώνεται και ξηραίνεται κάτω από το καυτό ήλιο της Costa Rica. Η πλυμένη επεξεργασία προσδίδει καθαρή και έντονη οξύτητα με φρουτώδες χαρακτηριστικά στον καθαρό κόκκο του καφέ .
Εσπρέσο ή ελληνικό : και στις δυο περιπτώσεις μας προσφέρεται ένας καφές με εξαιρετική δυναμική , δυνατός με γεμάτο σώμα ,η αιχμηρή οξύτητα του διαπερνά ευχάριστα τον ουρανίσκο και η επίγευση του έχει διάρκεια.
Πρόσμιξη : ένας πολύ καλός συνδυασμός είναι με τον Περού για χρήσης γαλλικού αλλά και για τους πιο τολμηρούς ο συνδυασμός με Κολομβία .