Πιείτε καφέ. Κάνει καλό

Τα οφέλη του καφέ στην υγεία μας

Οι άνθρωποι παγκοσμίως χωρίζονται σε αυτούς που λένε καλημέρα πριν πιουν καφέ και σε αυτούς που χαιρετάνε το πρωί, μόνο αφού έχουν πιει τον καφέ της αρεσκείας τους. Τα ποσοστά αυτών που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς την καφεΐνη είναι συντριπτικά μεγάλα ακόμα και δεν γνωρίζουν τα οφέλη της κατανάλωσης καφέ στην υγεία, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναφερθούμε εκτενέστερα σε νούμερα και στατιστικές, δεδομένου ότι εύκολα μπορεί κανείς να το διαπιστώσει τόσο από την καθημερινότητά του, όσο και από αυτή των ανθρώπων του περιβάλλοντός του.

Ο καφές δεν είναι απλά ένα ρόφημα ή μια συνήθεια, είναι μια καθημερινή ιεροτελεστία που συνδέεται άρρηκτα με τη ζωή όλων και αποτελεί πολιτισμικό στοιχείο, το οποίο ενώνει τους ανθρώπους.

Αν χρειάζεστε την επιστήμη να σας επιβεβαιώσει πώς η συγκεκριμένη καθημερινή διατροφική επιλογή είναι ευεργετική για την υγεία σας, σας έχουμε πολύ καλά νέα. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο BMJ, μια εξαιρετικά επιδραστική, ιατρική εφημερίδα, που εξέτασε τα στοιχεία από 220 έρευνες, οι άνθρωποι που πίνουν καφέ είναι γενικά πιο υγιείς από αυτούς που δεν πίνουν καφέ.

Οι επιστήμονες κάτω από την καθοδήγηση του Robin Poole από το πανεπιστήμιο του Southampton στη Μεγάλη Βρετανία ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν καφέ προσβλήθηκαν θανάσιμα από καρδιοπάθειες κατά 19% και αναπτύξαν καρκίνο 18% λιγότερο σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν καφέ. Η ομάδα του Poole βρήκε ότι τα αποτελέσματα μεγιστοποιούνταν σε αυτούς που έπιναν κατά μέσο όρο τρεις κούπες καφέ την ημέρα.

Έρευνες έχουν συνδυάσει την κατανάλωση καφέ με χαμηλότερα ποσοστά καρδιοπαθειών, πρόωρων θανάτων, ασθενειών σαν την κύρωση του ύπατος, διαβήτη τύπου 2 και νευρολογικές παθήσεις όπως το Parkinson’s και το Alzheimer’s. Ο καφές είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και έχει στοιχεία με αντιφλεγμονώδη δράση που βοηθούν ενάντια σε χρόνιες παθήσεις σαν τις παραπάνω.

Ο καφές έχει ευεργετικές ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μελανώματος και προστατεύει από την κατάθλιψη, καθώς η καφεΐνη που περιέχει ενισχύει την ενέργεια του ανθρώπινου οργανισμού και δημιουργεί αίσθημα ευφορίας απελευθερώνοντας σεροτονίνη.

Όταν δε καταναλώνεται με μέτρο είναι μία από τις εξαιρετικά υγιεινές τροφές που μπορεί να βάλει στο διαιτολόγιό σας, και είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η κατανάλωσή του ωφελεί την υγεία των ματιών και του συκωτιού, καθώς μία κούπα την ημέρα είναι αρκετή γα να δράσει ενάντια στις παθήσεις αμφιβληστροειδούς, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που οδηγούν σε καταστροφή του ιστού και τύφλωση και μειώνει τις πιθανότητες μη φυσιολογικών  επιπέδων στα ηπατικά ένζυμα χάρη στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της καφεΐνης.

Είτε σας έχει πείσει η επιστήμη, είτε απλά θέλετε να απολαμβάνετε κάθε μέρα τις καλύτερες ποικιλίες καφέ από τη Λατινική Αμερική και είστε εθισμένοι στη μυρωδιά του φρεσκοκομμένου, φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ και τη γεμάτη γεύση του, μια βόλτα από τα καταστήματα μας είναι το μόνο που πρέπει να κάνετε για να βρείτε τα καλύτερα χαρμάνια και πιο φρέσκα χαρμάνια στην αγορά.