Mε τις τροφές που μας δίνει απλόχερα η φύση!

Όπως είναι ευρέως γνωστό, ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν επιτρέπει στους περισσότερους ανθρώπους να ακολουθήσουν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης. Επιπλέον, υπάρχουν παράγοντες που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον οργανισμό και κατ’ επέκταση το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ο οργανισμός μας όμως αποτελεί το κόσμημα του εαυτού μας και πρέπει να τον φροντίζουμε. Πρέπει να του παρέχουμε τις κατάλληλες τροφές και ροφήματα ώστε να καταπολεμήσει τις ιώσεις και πάσης φύσεως ασθένειες. Συν τω χρόνω παρατηρείται ότι τα συστατικά ορισμένων τροφών, πέραν του ανοσοποιητικού συστήματος που ενισχύουν, βελτιώνουν σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο όπως επίσης και στην ποιότητα του ύπνου.

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που αποδεδειγμένα θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και είναι πολύ εύκολο να τις προμηθευτούμε από τα καταστήματα. Επίσης, αρκετές από αυτές μπορούμε να τις συνδυάσουμε με τις αγαπημένες μας σαλάτες και με γιαούρτι.

 

Αποξηραμένα φρούτα

Αποξηραμένα Φρούτα - Dried Fruit

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών βιταμινών, όπως η E και η C, καθώς και μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το σελήνιο και το κάλιο και ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα φρούτα που μπορούμε να προμηθευτούμε σε αποξηραμένη μορφή είναι οι χουρμάδες, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, οι σταφίδες κ.ο.κ. Τα φρούτα αυτά δεν παραλείπονται από την γκουρμέ κουζίνα και μπορούν να συνοδεύουν καθημερινά τις σαλάτες σας.

 

Ξηροί Καρποί

Ξηροί Καρποί - Dried Nuts

 

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση και θεωρείται απαραίτητη για τη διατήρηση της φυσικής άμυνας του οργανισμού. Επίσης, περιέχουν μαγνήσιο το οποίο παρέχει τα βασικά εφόδια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή συνοδεύοντας τα με γάλα και Smoothies.

 

Κάσιους

Οι ξηροί καρποί κάσιους είναι ευεργετικοί για την υγεία και αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών Ε και Β6. Επίσης, αποτελούν πηγή ψευδαργύρου το οποίο στοιχείο βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Καταναλώστε τα με σαλάτες, γιαούρτι, πιάτα με κρέας και με το επιδόρπιο σας.

 

Καρύδια

Τα καρύδια θεωρούνται ο βασιλιάς των ξηρών καρπών καθώς περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών, εν συγκρίσει των υπόλοιπων ξηρών καρπών. Επίσης, αποτελούν εξαιρετική πηγή των Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας. Συνδυάζονται με γιαούρτι και σαλάτες και συνιστάται να καταναλώνονται καθημερινά.

 

Φιστίκια Αιγίνης

Τα φιστίκια Αιγίνης θεωρούνται μια φυσική υπερτροφή καθώς ακόμα και μια μικρή ποσότητα χαρίζει στον οργανισμό πληθώρα ευεργετικών συστατικών. Ενισχύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό μας σύστημα καθώς αποτελούν βασική πηγή της βιταμίνης Β6. Η βιταμίνη αυτή συντελεί στο να καταπολεμήσει ο οργανισμός μας τις λοιμώξεις και τις ασθένειες. Τα φιστίκια Αιγίνης πρέπει να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας συνδυάζοντας τα με σαλάτες και επιδόρπια.

 

Βότανα

Βότανα - Herbs

Πέραν των αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών βάλτε στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής δυναμωτικά βότανα τα οποία θα ενισχύσουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού σας.

 

Εχινάκεια

Θεωρείται το νούμερο #1 αντιμικροβιακό βότανο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια των ιώσεων. Αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών, όπως η βιταμίνη C. Επίσης περιλαμβάνει σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων όπως το σελήνιο και ψευδάργυρο. Συνιστάται να καταναλώνεται σε συστηματική βάση το φθινόπωρο και τον χειμώνα για την ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού.

 

Ginseng

Το Ginseng έχει χαρακτηριστεί ως θαυματουργό λόγω της ιδιότητας του να τονώνει, θωρακίζει και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα για την τόνωση και τη γενική αναζωογόνηση του οργανισμού. Μπορείτε να το καταναλώνετε ως ρόφημα για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας ενάντια των ιώσεων.

 

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο περιέχει αντιβακτηριδιακές ουσίες και σκοτώνει τις ελεύθερες ρίζες. Κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο δραστικά βότανα για την τόνωση του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πέραν της κατανάλωσης του για την ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού μπορείτε να το πίνετε και σε περιπτώσεις κρυολογήματος.