Οι συνταγές μας επανέρχονται με ένα κέικ από φιστίκια Αιγίνης! Ένα γλυκό που θα αγαπήσουν όλοι οι λάτρεις του φιστικιού.. και των κέικ!

Για 8 με 10 άτομα
1 ώρα και 30 λεπτά

Κέικ
1 κούπα και 2 κ.σ. (140 γρ.) Ανάλατα ψημένα Φιστίκια Αιγίνης
1 κούπα (200 γρ.) ζάχαρη
1/2 κ.σ. Αλάτι
10 κ.σ. (145 γρ.) ανάλατο βούτυρο
3 μεγάλα αυγά
1/4 κούπα γάλα
1/2 κ.σ. Βανίλια
1/2 κ.σ. Βούτυρο Αμυγδάλου
1/2 κ.γ. Baking powder
¾ κούπα και 2 κ.σ. (115 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Γλάσο Λεμονιού

40 γρ. Ανάλατα ψημένα φιστίκια Αιγίνης
50 γρ. Ζάχαρη
ξύσμα και χυμό απο 1 λεμόνι


Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C
    βουτυρώνουμε το ταψί καλά
  • Με ένα πολυμίξερ αλέθουμε τα φιστίκια, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να γίνουν σκόνη χωρίς να γίνουν πάστα/ζύμη.
  • Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε τα στο μείγμα με τα φιστίκια. Θα αρχίσει να γίνετε μια μάζα αλλά συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ και το μείγμα θα αραιώσει από μόνο του σε υφή ζαχαροαλοιφής.
  • Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας ελαφριά το μείγμα μεταξύ κάθε αυγού και ξύνουμε τα τοιχώματα όπως απαιτείται.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα στο μείγμα και αλέθουμε για να ομογενοποιηθεί.
  • Προσθέτουμε τα εκχυλίσματα βανίλιας και το βούτυρο αμυγδάλου μέχρι να γίνουν ένα με το μείγμα και τέλος το αλεύρι για να ολοκληρωθεί το μείγμα. Χτυπάμε μέχρι να εξαφανιστεί.
  • Στη συνέχεια βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και το βάζουμε στο φούρνο για 60 με 80 λεπτά. Αν δεν είστε σίγουροι για το αν είναι έτοιμο δοκιμάστε με ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ για να δείτε αν είναι στερεό ή υγρό.
  • Για το γλάσο λεμονιού: βάζουμε τα φιστίκια, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού σε ένα μικρό τηγάνι και τα σιγοβράζουμε για 2 με 3 λεπτά
    Τέλος, όταν το κέικ μας είναι έτοιμο το βάζουμε σε ένα ξύλο κοπής και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 με 15 λεπτά, προσθέτουμε το γλάσο και σερβίρουμε!κέικ με φιστίκι Αιγίνης