Τα μυστικά ενός Καλού Καφέ

Για εσάς που ο καφές αποτελεί την πιο απολαυστική παρέα, σίγουρα γνωρίζετε ποια είναι τα στοιχεία που συντελούν στη μοναδικότητα του καφέ. Η ποιοτική πρώτη ύλη, το ντελικάτο καβούρντισμα και ο σωστός τρόπος παρασκευής του καφέ θεωρούνται τα στοιχεία που συμβάλλουν για να έχετε το τέλειο αποτέλεσμα στο φλιτζάνι σας. Τα δύο πρώτα στοιχεία που συντελούν στη μοναδικότητα του καφέ, σας τα προσφέρει ο Βραζιλιάνος. Εσείς όμως πρέπει να φροντίσετε να μάθετε τα μυστικά παρασκευής του αγαπημένου σας καφέ.

 

Τρόπος Παρασκευής Ελληνικού Καφέ

Ελληνικός Καφές - Greek Coffee

Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του ελληνικού καφέ είναι η χρήση μικρού μπρικιού χάλκινου υλικού με στενό λαιμό το οποίο ενδείκνυται για το σωστό ψήσιμο. Το νερό που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να έχει θερμοκρασία δωματίου και να μην είναι ζεστό ή χλιαρό ούτως ώστε να διατηρηθεί το άρωμα του καφέ. Το βράσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία αποτελεί ένα ακόμη μυστικό για να επιτύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

Ξεκινάτε τη διαδικασία παρασκευής του καφέ τοποθετώντας ποσότητα νερού όση ενός φλιτζανιού καφέ (εάν επιθυμείτε μονή δόση) ή δύο φλιτζανιών (όταν επρόκειτο για διπλή δόση). Τοποθετείτε το μπρίκι σε γκαζάκι και στη συνέχεια αναμειγνύετε στο νερό την ποσότητα καφέ που επιθυμείτε, ένα κουταλάκι για μέτριας έντασης γεύση, την οποία δοσολογία αυξάνετε ανάλογα με την ένταση στη γεύση που θέλετε να επιτύχετε. Στη συνέχεια τοποθετείτε την επιθυμητή ποσότητα ζάχαρης. Επισημαίνουμε ότι δεν ανακατεύετε το μίγμα όσο η θερμοκρασία παραμένει χαμηλή. Όταν η θερμοκρασία ξεκινά να αυξάνει, ανακατεύετε με ένα κουταλάκι. Μόλις σχηματιστεί ένας πυκνός δακτύλιος σε όλη την έκταση της επιφάνειας, αποσύρετε το μπρίκι και σερβίρετε.

 

Τρόπος Παρασκευής Espresso

Espresso - Εσπρέσσο

Για την παρασκευή του καφέ espresso θα χρειαστείτε μηχανή espresso και χαρμάνι καφέ espresso. Κατά προτίμηση να προμηθευτείτε καφέ φρέσκο με λεπτούς κόκκους και όχι σε μορφή σκόνης ή με χοντρούς κόκκους. Ξεκινάτε τη διαδικασία παρασκευής τοποθετώντας 7 γραμμ. καφέ στο φίλτρο της μηχανής, την οποία πρέπει να έχετε προθερμάνει, και πιέστε την ποσότητα του καφέ προκειμένου να συμπιεστεί. Συνιστούμε να μην πιέσετε με ένταση τον καφέ διότι θα μειωθεί η ροή του νερού. Ένα μυστικό για να διατηρηθεί περισσότερο το άρωμα και το καϊμάκι στον καφέ είναι να θερμάνετε το φλιτζάνι στο οποίο θα σερβίρετε τον καφέ σας. Στη συνέχεια, θέστε σε λειτουργία τη μηχανή. Ο χρόνος παρασκευής ποσότητας νερού ενός φλιτζανιού espresso είναι περί 20 δευτερόλεπτα.

 

Τρόπος Παρασκευής Γαλλικού Καφέ

Γαλλικός Καφές - French Coffee

Μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων αποφεύγει τον γαλλικό καφέ και ο λόγος, όπως δηλώνει, είναι ότι στερείται πλούσιας γεύσης και αρώματος. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα μυστικά που θα τον μεταμορφώσουν σε ένα καφέ απολαυστικό, με πλούσια γεύση και σώμα. Ξεκινάμε με τη σωστή επιλογή καφέ. Επιλέξτε καφέ φρεσκοκομμένο, όπως σας παρέχει ο Βραζιλιάνος, διότι ο καφές φίλτρου που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι υπό τη μορφή σκόνης πράγμα που σημαίνει ότι έχει ήδη χάσει τα βασικά χαρακτηριστικά που συντελούν για ένα πλούσιο και αρωματικό αποτέλεσμα. Συνεχίζετε με την παρασκευή του καφέ τοποθετώντας τη σωστή ποσότητα καφέ στην καφετέρια φίλτρου. Συνιστούμε να χρησιμοποιείτε δοσομετρητή για να έχετε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Ιδανικά, τα 7,5 γραμμ. καφέ αντιστοιχούν σε ποσότητα νερού των 150ml. Τέλος, τοποθετείτε την ποσότητα νερού που επρόκειτο να πιείτε γιατί με το πέρας της μισής ώρας ο καφές χάνει την αρχική γεύση και σώμα του.

 

Τρόπος Παρασκευής Γαλλικού Καφέ με Πρέσα

Αρχικά καλείστε να κάνετε τη σωστή επιλογή καφέ από πλευράς ποιότητας και γεύσης. Ξεκινήστε τη διαδικασία παρασκευής καφέ χρησιμοποιώντας δοσομετρητή καθώς η τέλεια αναλογία είναι 18 γραμμ. καφέ για κάθε 300ml νερό, η οποία ποσότητα νερού αντιστοιχεί σε ένα φλιτζάνι καφέ. Τοποθετήστε το μίγμα νερού και καφέ μέσα στη γαλλική πρέσα αναδεύοντας ελαφρά για να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Σημαντικό σε αυτό το στάδιο είναι η αναμονή 5 λεπτών προτού τοποθετηθεί το καπάκι της πρέσας. Με το πέρας των 5 λεπτών, πιέστε το έμβολο ώσπου να βυθιστεί και στη συνέχεια σερβίρετε.